AMPASE-hankkeen ensimmäinen kenttäkausi on takana ja ensimmäiset tulokset raportoitavissa. Vilkkaaseen ampiaiskesään 2018 verrattuna ampiaisia oli tänä vuonna vähän.

Kalja-ansoja leviteltiin lähestulkoon pitkin valtakuntaa. Ainakin pohjois-eteläsuunnassa saatiin melko kattava ansoitus, vaikkakin eteläpainotteisesti. Saalis oli miltei 4000 ampiaista, alueittain vaihdellen. Monin paikoin ampiaiset olivat vähissä, mistä kertonevat Oulangan ja Kevon vain muutamat tai jopa yksittäiset ampiaiset. Toisaalta esimerkiksi Turun seudulla ja saaristossa ampiaisia vaikutti olevan paikoin jopa runsaasti. Myös Jyväskylässä oli kohtalaista saalista, Sisä-Suomen ollessa muutenkin kohtalaista ampiaisaluetta. Valtaosa saaliista on piha-ampiaisia (Vespula vulgaris), mutta miltei kaikki muutkin lajit ansoista löytyivät. Pensasampiainen (Dolichovespula media) ja herhiläinen (Vespa crabro) näyttävät esiintyessään myös olevan hanakoita oluen perään. Muita lajeja tuli vähemmän. Metsäloisampiainen (D. omissa) oli ainoa laji, jota ei tavattu lainkaan koko kautena missään eikä millään pyyntimenetelmällä.

Keväällä haavittiin kuningattaria dispersion laajuuden selvittämiseksi. Kaikkia lajeja oli esillä (paitsi D. omissa ja V. crabro) ja niitä saatiin näytteiksi. Loislajit (D. adulterina, V. austriaca) olivat myös esillä, mutta luonnollisesti hyvin harvassa. Kesän edetessä lajit kuitenkin jostain syystä vähenivät merkittävästi. Oikeastaan vain piha-ampiainen, räystäsampiainen (D. saxonica) ja pensasampiainen olivat esillä. Tämä näkyi myös tuholaistorjujien (Anticimex) työssä, sillä käytännössä kaikki pesät olivat joko räystäs- tai piha-ampiaisia. Maastosta löytyi muutoinkin niukasti ampiaispesiä. Lajit olivat edellä mainittuja; lisäksi löytyi yksi puna-ampiaisen (V. rufa) ja yksi norjanampiaisen pesä. Norjanampiainen (D. norvegica) näyttää olevan valtalaji pohjoisessa, sillä Kilpisjärveltä tuli ainoastaan tätä lajia.

Tulokaslaji saksanampiainen (Vespula germanica) löytyi pohjoisimmillaan Jyväskylästä muutaman yksilön voimin. Konnevedellä ei lajia enää/vielä havaittu. Turun seudulla laji on jo hyvin runsaslukuinen piha-ampiaisen rinnalla.

Herhiläisestä saatiin näytehavaintoja kaakosta (Virolahti) sekä Ahvenanmaalta liki 80 yksilöä. Tämä oli jonkinasteinen yllätys, sillä ei ollut kovin kummoista varmuutta lajin olemassaolosta saarella. Muita yksittäisiä havaintoja oli kaksi – Turusta ja Nokialta.

Tutkijat ovat ottaneet ampiaiskuningattaria talvehtimaan eri lämpötiloihin. Tällä pyritään selvittämään ampiaisten lämpötilan sietoa talvella. Ensimmäinen julkaisu on myös lähetetty. Artikkeli käsittelee ampiaisten viihtymistä ihmisten pihoissa ja lähimetsissä.

AMPASEn ensimmäinen vuosi: monenlaisia menetelmäkokeiluja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *