Kulunut poikkeuksellinen korona-kevät on vaikuttanut tutkimustyöhön monella suunnalla ja tutkijat ovat joutuneet miettimään aineistonkeruutaan ja tutkimusasetelmiaan uusiksi. AMPASE-hankkeeseen poikkeustilanne ei ole suuresti vaikuttanut. Yhteiskuntatieteellisen osuuden ensimmäisiä analyyseja oli tarkoitus esitellä kahdessa kesäkonferenssissa, joista toinen peruuntui ja toinen siirtyi syksylle. Aineiston keruuta, analyysia, teoreettista lukemista ja kirjoitushommia on ollut kuitenkin mahdollista jatkaa mainiosti kotitoimistoltakin käsin.

Ulkohommiin korona ei onneksi suuresti vaikuta, ja hankkeen luonnontieteellinen kenttätyö jatkuu viimevuotiseen tapaan. Ampiaisia tuntuu tähän mennessä olevan niukanlaisesti. Ampiaiskuningattaria on viime vuoteen verrattuna ollut vähän, mikä selittyy viime vuoden kehnohkolla ampiaiskesällä, jonka seurauksena kuningattaria syntyi vähänlaisesti. Myös lajisto on tänä vuonna ollut toistaiseksi varsin suppea; jotkin lajit ovat miltei kadoksissa kun taas toiset ovat jokseenkin normaalisti esillä. Seuraamme kauden kehitystä.

Nyt keväällä on kerätty ampiaiskuningattaria tarkoituksena tehdä arvio eri lajien levittäytymisestä vedyn isotooppimittausta apuna käyttäen. Keväisestä ampiaisliikehdinnästä on jonkin verran varsin vanhoja kirjallisuusviitteitä, mutta kukaan ei ole osoittanut levittäytymistä varsinaisesti toteen. AMPASEssa koetetaan isotooppimenetelmällä saada valaistua kyseistä tiedon puutetta.

Heinäkuusta eteenpäin, tai viimeistään elokuussa on tarkoitus asettaa kaksi ampiaispyydystä kahteen ampiaispesään. Samalla pyritään tarjoamaan vaihtoehtoista ravintokohdetta pesän asukeille ajatuksena, että voidaan arvioida ihmisperäisen ravintolähteen merkitystä ampiaisyhteisössä. Koe edellyttää kuitenkin vähintään kahden piha-ampiaismaapesän löytymistä, mikä on edellisvuoden perusteella osoittautunut melko haasteelliseksi. Mikäli tiedossasi on sopiva pesä, otathan yhteyttä!

AMPASEn kesä 2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *