Ampiaisloisikka (Metoecus paradoxus) on kovakuoriainen, joka loisii ampiaisen pesässä. Videolla kolme loisikkanaarasta könyää ulos piha-ampiaisen pesästä. Koiras on hieman erinäköinen kampamaisine tuntosarvineen ja oranssinvärisine peitinsiipineen.

The wasp nest beetle (Metoecus paradoxus) develops in the nests of social wasps. In the video, three females crawl out from the nest of the common wasp (Vespula vulgaris). Male beetle looks a bit different having pectinate antenna and orange elytra. Filmed by atte.komonen@jyu.fi in Jyväskylä, Finland, 18.8.2020.

Mikä ihmeen ampiaisloisikka?

Ampiaisloisikka on kovakuoriainen. Vaikka lajia tapaa harvoin, on se laajalle levinnyt eteläisessä Suomessa. Se loisii etenkin piha-ampiaisen pesissä. Naaras munii syksyllä muun muassa lahopuihin. Keväällä, kun ampiaiset jyrsivät rungoilta pesämateriaalia, loisikan toukka takertuu ampiaiseen ja kulkeutuu sen mukana pesään. Siellä se syö ampiaisen toukkia, kunnes on valmis kuoriutumaan loppukesästä. Koiraalla on kampamaiset tuntosarvet, joilla se haistaa naaraan houkutusaineet pitkienkin matkojen takaa.

Video: Ampiaisloisikkanaaraat kömpivät ulos piha-ampiaisen pesästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *