Ampiaisia pidetään kaikkiruokaisina petoina: ne syövät mitä eteen sattuu. Tutkimuksemme mukaan eri ampiaislajit ovat kuitenkin jossain määrin erikoistuneita ravinnonkäyttönsä suhteen. Dolichovespula-suvun ampiaiset suosivat ravintonaan korkeamman trofiatason hyönteisiä, eli petoja. Vespula-suvun lajit sen sijaan suosivat alemman trofiatason hyönteisiä, kuten kasvinsyöjiä. Tietyn pesän ravinnonkäyttö voi myös hieman muuttua kesä aikana. Ravinnonkäyttöä tutkittiin Suomessa ja Englannissa vakaiden isotooppien avulla. Tutkimus julkaistiin Royal Open Science -lehdessä.

Torniainen, Jyrki & Komonen, Atte. 2021. Different trophic positions among social vespid species revealed by stable isotopes. R. Soc. open sci. 8:210472. http://doi.org/10.1098/rsos.210472

.

Eri ampiaislajit käyttävät eri ravintoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *